top

top

Talen

Ontmoet "Lt. Col. J.N. Tetley" – hij schreef geschiedenis!

Luitenant Kolonel J.N. Tetley, bevelvoerend Officier van 45RTR in 1939, behoorde tot een brouwersfamilie uit Leeds (Joshua Tetley and Son). Zoals vele andere familieleden voor hem deed hij zijn legerdienst bij de Leeds Rifles, opgericht in 1859. Als Brigadier J.N. Tetley voerde hij het bevel over de 25ste ‘Armoured Brigade’, waartoe het 51ste (Leeds Rifles) Royal Tank Regiment behoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was de enige TA officier in het Royal Tank Regiment die een brigade mocht aanvoeren tijdens de oorlog. Brigadier J.N. Tetley werd erekolonel van de Leeds Rifles na de oorlog.  

Bron: "The Fog of War" door A.J.Podmore, M.B.E., T.D. (eigen vertaling)

“In 1938 werd het 7e (Leeds Rifles) Bataljon omgevormd tot het 45 Royal Tank Regiment. Een gedetacheerde Compagnie van dit regiment vormde in juni 1939 de basis voor het 51ste Royal Tank Regiment in Morley, een oud stadje ten zuiden van Leeds.

De eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog trainde het 51ste voor hun nieuwe gepantserde rol en voerden ze enkele kleinere binnenlandse opdrachten uit. In januari 1943 vertrokken ze uiteindelijk naar Noord-Afrika, vermomd als kanonniers om de vijandelijke spionage op het verkeerde been te zetten. Ze werden onmiddellijk ingezet voor gevechten. Nadat ze even herstelden en recupereerden trok het Bataljon naar Napels, Italië. Ze kwamen daar aan op 18 april 1944. In Lucera, bij Foggia, voegde het Bataljon zich samen met de 1ste Canadese divisie. Op 12 mei stak het 51ste de rivier Gari over om de 3e Canadese infanteriebrigade te vervoegen. Tijdens de finale aanval op de ‘Adolf Hitler frontlinie’ op 23 mei 1944 ondersteunde het Bataljon hun Canadese partners op de linkerflank. Om 0600 uur op 23 mei, gedekt door spervuur, trokken de tanks en de infanterie vooruit. De tanks schakelden alle vijandige machinegeweren uit en de infanterie kon uiteindelijk het doelwit bereiken, maar de gevechten waren hevig en het 51ste leed zware verliezen, zowel tanks als mannen. Om 1215 uur werden de tanks terug getrokken om bij te tanken en te herbewapenen, terwijl de infanterie de tweede fase zonder veel tegenstand vervolledigde. Het was met tegenzin dat het Bataljon na dit gevecht afscheid nam van zijn Canadese vrienden. Ze trokken rollend verder landinwaarts, terwijl ze langzaam de vijand verder terug drongen. Het duurde nog ruim een maand vooraleer ze enkele dagen verlof kregen.”

BOLD kon de officiële briefwisseling tussen de aanvoerders van de compagnieën over de gebeurtenissen traceren. Je leest er waarom de Leeds Rifles, Imphal (PWO) Company, The East and West Riding Regiment, tot op de dag van vandaag het esdoornblad in hun emblemen dragen. Je vindt het originele rapport onderaan dit artikel.

BOLD heeft de persoonlijke reiskoffer van Lt. Col. J.N. Tetley kunnen vinden, gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Koop deze unieke en historische leger-reiskoffier hier.

 

 

Report of the events following May 23rd 1944

De 51 RTR Churchill tank manschappen in Italië, 17 mei 1944 - luttele dagen voor hun heroïsche aanval op de Hitler-linie